Nevoia de servicii si de instalatii aferente acestora a crescut ca o consecinta a noilor abordari referitoare la mediul de munca si de viata si incorporarea tehnologiilor legate de consum de carbon zero. Au aparut noi reglementari si cerinte cum ar fi metode mai eficiente de racire, controlul temperaturii locale, ventilatie eficienta, metode mai eficiente de recuperare a caldurii, instalatii combinate de caldura, sisteme de alimentare cu energie si de racire, tehnologia informatiilor si comunicatiilor si asa mai departe. Toate aceste nevoi au facut ca oamenii sa se gandeasca si sa-si concentreze eforturile pe modul in care se pot localiza si distribui aceste servicii in mod eficient in cladiri si cum sa faciliteze mentenanta si adaptabilitatea.
Structurile de otel ofera solutii pentru a integra aceste servicii in zona podelelor si sa includa sisteme si instalatii care sa poata fi incorporate. Cladirile moderne au nevoie de multe tipuri de servicii pentru a asigura confortul, sanatatea, siguranta si miscarea rapida a utilizatorilor. Printre acestea se numara echipamente de aer conditionat si distributia pe verticala a aerului catre etaje, instalatii de incalzire si de racire care include modalitati de control local la fiecare etaj, sisteme de protectie impotriva incendiilor care include sisteme active de detectoare si stropitori, sisteme electrice si de comunicatii, facilitati de distributie a apei si sanitare, lifturi, scari rulante si alte instalatii pentru deplasarea pe verticala.
Integrarea serviciilor in elementele structurale ale cladirii duce la economii in constructie prin reducerea inaltimii fiecarui etaj si astfel micsorarea suprafetei exterioare care trebuie izolata si reducerea pierderii de caldura prin aceasta metoda. La cladirile cu mai multe etaje, integrarea serviciilor poate sa permita constructia mai multor etaje la aceeasi inaltime a cladirii.
Structurile din otel si materiale compozite pot fi proiectate pentru a reduce grosimea podelei prin integrarea serviciilor majore in suprafata structurii si atingerea unei grosimi minime. Acest lucru este foarte important in cazurile in care inaltimea unei constructii este limitata din motive de proiectare si, in plus, poate aduce economii la bugetul firmei de constructii civile.
Locatia in care se afla o cladire poate influenta cerintele pentru servicii si instalatii. Exista cativa factori care trebuie luati in considerare in proiectare. Variatiile climei referitoare la radiatia solara, temperatura aerului si umiditatea afecteaza considerabil cerintele energetice ale unei cladiri. Expunerea si orientarea sunt si ele importante si sunt exprimate prin inaltimea si directia vantului care afecteaza constructia. Castigul de energie solara poate sa apara la o fatada orientata spre sud pe cand cele orientate catre nord sunt mai umbroase.
In mediul urban trebuie luate in considerare influentele poluarii asupra unor instalatii din cladiri. Fumul si gazele emanate de masini sunt foarte deranjante intr-o cladire si de aceea aceasta trebuie izolata cat mai bine iar aceasta cerinta are efecte asupra sistemelor de ventilatie.