De ce este ia iubita in intreaga lume

Bluza magica include semnele neolitice antice care au fost pastrate miraculos pana acum. Cand taranul roman isi broda bluza, stia exact ce facea. Cu ac si fir, el “scrie” povestea propriului sau destin cu simbolurile fertilitatii, razboiului, dragostei, fragilitatii, puterii si credintei. De exemplu, este fabricata in intregime manual din bumbac sau borangic.

O femeie are de obicei nevoie de cel putin 3-4 saptamani pentru a finaliza broderia bluzei. Se crede ca bluza este o reprezentare simbolica a femeii care a purtat-o, inclusiv varsta, statutul, evenimentele din viata ei si vrajile impotriva raului. Acum puteti cumpara si o bluza ie dama cusuta manual la cele mai bune preturi.

Prin urmare, printr-un ghid adecvat puteti citi “cu usurinta” si intelege povestea fiecarui “adica” si probabil, prin extensie, povestea femeii care a facut-o. Aceasta, desigur, ramane una dintre cele mai dificile ghicitori pe care toti oamenii sa le rezolve.

Deci, sa invatam impreuna alfabetul acestor semne stravechi: pomul sau chiar cateva ramuri sunt simbolul vietii, intelepciunii sau reinnoirii. Un alt motiv universal si important este floarea soarelui sau cercul care semnifica Divinitatea si abundenta: usor de inteles daca intelegeti cat de important este soarele in Romania, o societate agricola traditionala.

La nivel regional, au fost folosite semne locale, inclusiv apa, un rau, valurile marii, pesti, porumb si grau, roti, monede, printre multe altele.

Si culorile nu trebuie uitate. Acestea variaza in functie de regiune, de aceea in zonele montane principalele culori sunt rosii, gri si maro. In campie, verde si aur; la malul marii  argint; iar lista continua. De asemenea, fetele tinere purtau culori deschise, dar, pe masura ce cresteau, aveau tendinta de a purta culori mai intunecate in functie de statutul lor social in societate.

Deci, este foarte usor de inteles de ce “ie” este mult mai mult decat o piesa de imbracaminte reinventata – reprezinta un simbol, o poveste si istoria romaneasca in sine.

Bluza a devenit foarte interesanta pentru designerii de moda, pentru ca este foarte veche, este perfecta, cu proportii frumoase, a ramas nemodificata de sute de ani si este foarte feminina, cu un design unic, care se infasoara si dezvaluie in acelasi timp.

Aceste zile, purtarea bluzei traditionale a devenit foarte la moda. Acest lucru este foarte bun, desigur, dar bluzele vechi si autentice sunt puse in pericol pentru ca femeile care traiesc in mod traditional sunt adesea ingropate purtand bluza lor, astfel incat, dupa dorintele lor, acestea sa poata fi recunoscute de rudele lor cand ajung in viata de dupa moarte .

Astazi incercam sa resuscitatem aceasta cultura si de aceea am declarat 24 iunie o sarbatoare la nivel mondial: Ziua Mondiala a Bluzei din Romania! Comunitatile romanesti din peste 40 de tari si peste 100 de orase au facut acest eveniment cu adevarat global.

Daca sunteti curios sa aflati de ce a fost aleasa aceasta data specifica, veti afla ca in aceasta zi, romanii sarbatoresc Sanziene, un festival anual in cinstea zanelor la care femeile poarta ii foarte frumoase. Cele mai pretioase ii sunt cele originale.

Leave a Reply