Cum evitam infundarea tevilor din cauza grasimilor

Nimic nu este mai frustrant decat o chiuveta care se infunda de fiecare data atunci cand speli o farfurie sau un fruct. Se spune ca toate lucrurile au o durata de viata, prin urmare si obiectele sanitare din bucatarie sau din baie ar trebui sa se supuna aceleiasi reguli.

Daca e sa vorbim despre chiuvete insa, nu mai vorbim doar despre durata de viata, ci mai mult despre modul de intretinere al acestora. In fond, la o chiuveta din inox sau din fonta, ce ar putea sa se strice, spre exemplu? Tevile infundate nu mai tin insa de materialul din care e construita chiuveta, ci de ce aruncam in locasul de scurgere.

Daca intrebi un instalator, iti va spune ca singura care are voie sa se scurga la chiuveta este apa, daca se poate curata si nefolosita. Din nefericire insa, in chiuveta se mai curata un fruct, o leguma, se mai poate strecura o frunza de la verdeata, astfel incat accidente se pot intampla oricand.

Iar daca peste acestea mai aruncam si zatul de la cafea sau cine stie ce resturi alimentare, atunci ar trebui sa avem permanent la indemana niste ustensile ori solutii pentru desfundat.

Acestea sunt grijile pe care le avem in gospodarii. Imaginati-va insa ce se intampla in bucataria unui restaurant ori intr-o unitate de prelucrare a produselor alimentare, unde reziduurile care ar putea sfarsi in chiveta cresc aproape exponential.

Potrivit specialistilor santura, printre principalii factori care pot conduce la infundarea devilor sunt grasimile si amidonul. Acestea se depun in interiorul instalatiilor, iar cu fiecare rest patruns prin gura de scurgere, riscul pietrificarii si colmatarii creste.

Din acest motiv, o buna colectare a grasimilor este binevenita, inainte ca acestea sa ajunga in reteaua de scurgere. Acestea se regasesc din abundenta in unitatile de alimentatie publica, in baruri si restaurante, dar si in scoli, spitale sau fabrici in care se prelucreaza produsele alimentare, indeosebi de origine animala.

In incercarea de a gasi o rezolvare sau a diminua macar aceasta problema, dezvoltatorii au pus pe piata o gama intreaga de separatoare de grasimi, adaptate nevoilor si specificului unitatilor.

Inainte de toate, trebuie spus ca principiul care sta la baza separatoarelor de grasimi este procesul de decantare, prin care grasimile se separa de restul lichidelor. Astazi, exista separatoare de grasimi care au incorporat acest decantor, adaptate unor debite diferite, de pana la 20 de litri pe secunda. De asemenea, exista separatoare de amidon, dar si mixte, care combina cele doua tehnologii.

Nu in ultimul rand, foarte important este materialul din care este construit acest separator. Desi exista si decantoare si separatoare din hotel, cel mai cunoscut material la ora actuala este polipropilena, cunoscut pentru proprietatile sale si pentru rezistenta inalta la factorii corozivi.

 

Leave a Reply