Ce trebuie sa manance o femeie gravida?

Ceea ce o femeie mananca si bea in timpul sarcinii este sursa principala de hrana a copilului. Deci, expertii recomanda ca o viitoare mama sa aleaga o varietate de alimente si bauturi sanatoase sa furnizeze substantele nutritive importante de care copilul are nevoie pentru crestere si dezvoltare.

Nutritie cheie pentru sarcina

O femeie gravida are nevoie de un regim alimentar sarcina mult mai bogat in calciu, acid folic, fier si proteine decat o femeie care nu trebuie sa aduca pe lume un bebelus. Iata de ce aceste patru substante nutritive sunt importante.

Acidul folic este o vitamina B, care este esentiala pentru a ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale ale creierului si maduvei spinarii. Sursele de unde se poate obtine acidul folic sunt: legume verzi cu frunze, cereale fortificate sau imbogatite, paine si paste fainoase, fasole, fructe citrice.

Calciul este un mineral folosit pentru a construi oasele si dintii bebelusului. Daca o femeie insarcinata nu consuma suficient calciu, mineralul va fi extras din magazinele mamei in oasele sale si dat copilului pentru a satisface cerintele suplimentare de sarcina.

Multe produse lactate sunt, de asemenea, fortificate cu vitamina D, un alt nutrient care lucreaza cu calciu pentru a dezvolta oasele si dintii bebelusului.

Femeile gravide in varsta de 19 ani si peste au nevoie de 1000 de miligrame de calciu pe zi; adolescentele gravide, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, au nevoie de 1300 de miligrame zilnic. Surse de unde se poate obtine: lapte, iaurt, branza, sucuri si alimente bogate in calciu, sardine sau somon cu oase, unele verdeaturi cu frunze.

Fier: femeile insarcinate au nevoie de 27 de miligrame de fier pe zi, ceea ce este dublul sumei necesare femeilor care nu urmeaza sa dea nastere unui bebelus.

Cantitati suplimentare de minerale sunt necesare pentru a face mai mult sange pentru a alimenta copilul cu oxigen. Obtinerea unei canitati prea mici de fier in timpul sarcinii poate duce la anemie, o afectiune care duce la oboseala si la un risc crescut de infectii.

Se poate obtine fier din urmatoarele surse: carne, pasare, peste, fasole uscata si mazare, cereale fortificate cu fier.

Proteine: mai multe proteine ​​sunt necesare in timpul sarcinii, dar majoritatea femeilor nu au probleme sa obtina suficiente alimente bogate in proteine ​​in dieta lor.

Proteinele sunt considerate pentru femeile insarcinate ca fiind un “nutrient constructor”, pentru ca ajuta la construirea unor organe importante in copil, cum ar fi creierul si inima. Se pot obtine proteine din urmatoarele surse: carne, pasare, peste, fasole uscata si mazare, oua, nuci, tofu.

Femeile insarcinate ar fi indicat sa se concentreze asupra fructelor si legumelor, in special in timpul trimestrului al doilea si al treilea. Este indicat consumul de fructe si legume in timpul sarcinii pentru ca acestea au un continut redus de calorii si sunt umplute cu fibre, vitamine si minerale.

Femeile gravide ar trebui sa includa surse bune de proteine ​​la fiecare masa pentru a sustine cresterea copilului.  Proteine ​​bogate in alimente includ carne, pasare, peste, oua, fasole, tofu, branza, lapte, nuci si seminte.

De-asemenea, in timpul sarcinii sunt indicate cerealele integrate. Aceste alimente sunt o sursa importanta de energie in dieta si furnizeaza de asemenea, fibre, fier si vitamine B.

Cel putin jumatate din alegerile de carbohidrati ale unei femei insarcinate in fiecare zi trebuie sa provina din cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovaz, paste intregi de grau sau paine si orez brun.

De-asemenea ar fi ideal ca o femeie insarcinata sa consume produse lactate, si totodata sa consume mai putina cafea, mai putin peste, si sa evite alcoolul sau pestii cu niveluri ridicate de mercur sau carne bruta.

Leave a Reply