Ce rol au ochelarii de vedere si lentilele de contact?

Dat fiind faptul ca foarte multe persoane au probleme cu vederea si poarta ochelari de vedere sau lentile de contact, dorim ca in urmatoarele randuri sa discutam despre acestea aparate optice care sunt capabile sa corecteze vederea.

Cele mai utilizate aparate optice sunt ochelarii, iar acum exista si ochelari de vedere fara rama. In ceea ce priveste designul tehnic al lentilelor de ochelari, mentionam faptul ca a avansat considerabil.

Exista lentile biconcave simple sau lentile biconvexe, iar acestea cauzeaza distorsiuni viziune considerabila in cazul in care obiectele sunt vazute prin periferia lentilei, dar, in cazul in care suprafata din spate a lentilei se face concava si puterea necesara este obtinuta prin modificarea curburii suprafetei frontale, se obtine imbunatatirea rezultate vizuale periferice. Lentilele moderne pentru ochelari sunt de aceasta forma.

Majoritatea persoanelor in varsta necesita o lentila suplimentara pentru citire, care poate fi integrata cu corectia distantei sub forma unei lentile bifocale. In unele ocupatii este necesara si o distanta intermediara si se poate adauga un al treilea segment, formand o lentila trifocala.

Intervalul complet al corectiei de la distanta la distanta poate fi atins prin intermediul unei lentile progresive, in care puterea lentilei creste pe masura ce ochiul se deplaseaza in jos, segmentul superior al lentilei asigurand corectia pentru distanta si cel mai mic segment al lentilei reprezentand corectia lecturii. Prin inclinarea usoara a capului, este posibila gasirea corectiei optime pentru distantele intermediare.

Distorsiunea vederii periferice atunci cand se utilizeaza ochelari conventionali are loc deoarece lentila de corectare nu se misca cand ochiul se misca. Aceasta problema poate fi complet depasita prin utilizarea de lentile de contact, care se potrivesc cu suprafata anterioara a corneei si astfel se misca in acelasi timp cu ochiul.

Cele mai timpurii tipuri erau mai mari decat corneea si erau incomode pentru a putea fi purtate, dar dezvoltarea unor lentile mai mici “dure” a marit considerabil domeniul de aplicare si utilitatea lentilelor de contact.

Chiar si asa, durata de timp pentru care puteau fi purtate a fost limitata pana cand s-au introdus lentile rigide cu gaz oxigen (permeabil la oxigen), care permit oxigenului sa treaca mai repede in cornee.

Obiectivele flexibile “moi”, realizate din gel de plastic absorbant de apa, permit de asemenea oxigenului sa ajunga la suprafata corneei in mod rezonabil. Tipul de lentila de contact care se potriveste cel mai bine unui individ depinde de refractia si de orice probleme coexistente ale corneei.

Pentru acele persoane care nu pot obtine vizibilitate utila cu ochelari obisnuiti sau lentile de contact, se pot face multe lucruri prin utilizarea sistemelor speciale de lentile cunoscute ca dispozitive cu vizibilitate redusa. Aceste dispozitive ofera o imagine marita, dar reduc campul vizual.

Valoarea lor principala este de a permite unei persoane sa citeasca o imprimare normala, care altfel ar fi dificil de citit. Ele pot fi utile pentru distante, mai ales cand conditiile de vizionare sunt relativ statice, ca si in cinematografie, teatru sau televiziune.

Materialele mari de tiparire, lampile video, televiziunea cu circuit inchis si conditiile optime de iluminare si contrast sunt de asemenea de mare folos. Pentru cei cu pierderea profunda sau completa a vederii, imbunatatirea acestor abilitati care ajuta la inlocuirea viziunii este cruciala pentru optimizarea functiei.

Leave a Reply