Carit SanMed are grija de sanatatea ta!

Sanatatea organismului nostru depinde in mare parte de fiecare de stilul de viata pe care il adoptam.

In ceea ce priveste acest lucru, o alimentatie  sanatoasa si un stil de viata sanatos ne va mentine corpul in buna stare de sanatate si ne va scuti de grija vizitelor la doctor.

Exista cazuri cand totusi anumite probleme ale sanatatii nu mai depind de modul de viata pe care il avem ci de cauzele ereditare. Ultimele studii arata ca putem interveni si in cazul afectiunilor erditare prin preventie.

Astfel, analizele genetice ajuta la depistarea din timp a predispozitiilor genetice pentru diverse afectiuni.

Carcateristicile genetice ne sunt transimse prin intermediul materialului genetic de la parinti iar noi la randul nostru le vom transmite urmasilor.

In trecut aceste boli genetice erau descoperite intamplator si erau raritati.

Tipurile de boli ereditare se refera la bolile cromozomiale, bolile monogenice, bolilel multifactoriale, bolile mitocondriale si bolile cauzate de mutatii dinamice.

Se pare ca sanatatea noastra depinde deci de mai multi factori. Unele afectuni prezinta simpotme iar unele initial sunt asimpotmatice.

In acest sens, modul in care evolueaza medicina, aduce in favoarea noastra si a sanatatii organismului nostru avantajul de a preveni.

Identificarea rapida a unor solutii pentru tratamente se datoreaza  inovatei si cercetarii in medicina.

In spatele retetelor si aparatelor medicale se afla ani de munca in cercetare si studii clinice.

Evolutia cercetarilor clinice a avut un drum lung si reprezinta o munca grea care are la baza conditia umana.

Intalnim peste tot medicamente naturiste sau terapii complementare, ne autodiagnosticam cu diverse posibile afectiuni si incepem diverse cure de detoxifiere, uitand cel mai important lucru de care trebuie sa avem grija: analizele medicale si consultul medical.

Daca inca exista persoane care nu constientizeaza importanta acestui lucru este mult probabil ca acestea sa fie sanataoase. Insa, chiar si in acest caz este recomandat controlul de rutina, avand in vedere ca exista afectiuni care nu prezinta simptome de la inceput.

Analizele de rutina ar trebui facute cel putin o data pe an pentru ca asa cum deja am discutat controalele medicale periodice au rolul de preventie, si este de dorit sa previi decat sa tratezi mai greu pe urma.

Predispozitiile organismuilui pentru anumite afectiuni, descoperite la timp pot scuti de o serie intreaga de neplaceri.

De la simplele analize de sange pana la analizele de screening s-ar putea sa credeti ca e un mare efort. Insa, daca fiecare constientizeaza importanta acestora, realizeaza ca sunt instrumenete care scutesc de multe neplaceri ulterioare.

Este lesne de inteles de ce ajungem in situatii limita, avnad in vedere ca mergem la doctor doar atunci cand e nevoie.

Dupa varsta de 18 ani se poate vorbi de inceperea monitorizarii organismului prin seturi de analize dispuse pe categorii de varsta. Astfel pana la 38 de ani, de la varsta majoratului este indicat sa se faca anual un set de analize specifice: hemoleucograma, glicemia, VSH-ul, profilul grasimilor, probele hepatice, probe ale functiei renale si sumar de urina.

Totodata este indicat sa se faca anual cate un test pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala iar in cazul femeilor un test Babes- Papanicolau.

Este de dorit chiar si o ecografie abdominala si in cazul femeilor o ecografie la san.

Examinarile stomatologice, oftalmologice si dermatologice nu ar trebui de asemenea omise.

Dupa implinirea varstei de 18 ani este recomandata testarea auzului la un interval de 10 ani.

Persoaneleor cu varsta cuprinsa intre 40 de ani si 50 de ani le sunt indicate toate analizele mentionate mai sus, plus alte inca cateva. Astfel primei listei se mai adauga TSH-ul si proteina C reactiva, o mamografie pentru femei din doi in doi ani, si cate o ecografie la san intre ele.

Barbatilor le este indicat PSA-ul, iar fumatorilor spirometria si radiografia pulmonara.

De la varsta de 40 de ani este recomandata masurarea tensiunii arteriale si cate o electrocardiograma.

Dupa varsta de 50 de ani, pe langa analizele recomandate mai sus este necesar sa aveti in vedere analize si investigatii care detecteaza afectiuni posibile care apar o data cu inaintarea in varsta.

Un mod de viata sanatos asociat cu un stil de viata sanatos si cu controale periodice, ajuta la mentinerea sanatoasa a intregului organism.

Starea sanatatii depinde in cea mai mare parte de noi, dar si de medicii specialisti.

Daca esti din Mures sau imprejurimi nu ezita sa iti faci o programare la policlinica Mures 2019!

Leave a Reply