Cancerul de san in rezumat

Una dintre marile frici ale femeii este cancerul de san. Din pacate inca sunt diagnosticate un numar mare de persoane care sufera de aceasta boala.

In tara noastra, ultimele statistici arata ca 80 % dintre cazurile de cancer la san sunt depistate in faze avansate, si in fiecare an numarul persoanelor afectate creste cu 7 mii.

Chiar daca inca nu se cunoaste cu exactitate ce anume produce cancerul al nivelul sanului, se cunosc factorii de risc si din fericire factorii de protectie.

In tara noastra riscul dezvoltarii unui cancer de san si descoperirii lui intr-o faza destul de dezvoltata se datoreaza lipsei educatiei medicale in ceea ce priveste atentia care trebuie acordata analizelor aferente.

Unele femei isi descopera diverse afectiuni ale sanului in mod intamplator si nici in aceste cazuri nu sunt consecvente in mentinerea unei legaturi cu medicul pentru a se putea monitoriza evolutia si starea organismului atunci cand este necesar.

O serie de studii arata ca la un moment dat 1 din 10 femei va dezvolta o tumora la nivelul sanului. Pornind de la acest lucru, trebuie luat in considerare ca o tumora nu inseamna obligatoriu cancer si nu inseamna moarte.

Pentru a nu dramatiza situatia, exista cazuri de deces, dar acestea sunt in cazuri exceptionale, cand cancerul este descoperit destul de tarziu iar celulele canceroase sunt deja raspandite pe mai multe segmente.

Ca sa fim mai precisi, analizele anuale de rutina vor putea stabili de fiecare data sanatatea sau situatia sanului, iar o educatie in acest sens este binevenita inca din adolsecenta. Nu este nevoie de niciun simptom pentru ca o femeie sa aleaga singura un control medical de rutina.

Inca din tinerete, primele semne de atentie ale oricarei femei trebuie sa fie acordate autopalparii sanilor, iar ulterior vizita la medicul de specialiate pentru palparea sanilor si screening-urile necesare.

Aceste screening-uri nu vor afecta in niciun fel sanatatea organismului, daca sunt facute periodic. Din contra, vor ajuta la mentinerea unei situatii reactualizate de la un an la altul.

Pornind de la controlul senologic prin palparea, intr-o urmatoare etapa, in jurul varstei de 30 de ani femeia trebuie sa inceapa sa isi faca cate o ecografie mamara o data pe an, iar de la varsta de 40 de ani o mamografie. Riscul iradierii este foarte redus, deci acesta nu ar reprezenta un impediment.

Aceste metode vor depista cu siguranta prezenta unor probleme oricat de mici ar fi aceastea.

In cazul in care apar unele probleme, si sunt descoperite in faza incipienta, tratamentul va fi cu siguranta mai simplu si insanatosirea mai grabnica.

Ce este cancerul de san? Este cancerul care se formeaza in tesuturile sanului, sau in lobuli.

Existenta unei tumori la nivelul sanului nu inseamna obligatoriu cancer. Exista tumori maligne si tumori benigne. In functie de tipul acestora, medicul specialist poate stabili cu exactitate un diagnostic precis.

In acest sens elastografia va fi in masura sa diferentieze specificul malign sau benign al tumorii existente. Acesta se face impreuna cu mamografia si este capabila sa evalueze elasticitatea tesutului mamar si natura formatiunilor existenta la nivelul sanului.

Chiar daca este o metoda mai noua, exista deja clinici specializate, de exemplu o elastografie Cluj este deja posibil sa fie facuta simplu sau 3 D.

In unele situatii exista unele idei gresite in ceea ce priveste cancerul la san.

Acesta nu se poate dezvolta in cateva saptamani si nici nu trebuie subestimat in acelasi timp. Imtotdeauna sunt necesare investigatii pentru ca intreaga strategie a tratamentului va depinde de istoricul investigatiilor efectuate.

Orice femeie trebuie sa fie constienta ca in ciuda starii perfecte de sanatate, la un moment dat in viata, va putea sa dezvolte o forma de cancer la san.

In acest sens, exista la insemana fiecareia analizele specifice si metodele de screening curente care pot fi de folos in toate cazurile.

Principalul lucru pe care trebuie sa il faca orice femei, este sa acorde atentie oricarei modificari survenite la nivelul sanului, oricarei simptomatologii prezente si sa constientize importanata analizelor facute la timp.

Aparitia unui simplu nodul nu trebuie neglijata, chiar daca acesta nu este obligatoriu sa fie canceros.

Exista unele cazuri cand femeilor sunt expuse acestui risc datorita istoricului din familie, iar acestea cu precadere trebuie sa acorde importanata examinarilor anuale.

Vindecarea cu succes a cancerului de san depinde de stadiul in care acesta este depistat si este deja cunoscut faptul si expresia, cu cat mai repede cu atat mai bine!

Leave a Reply