Divortul este o actiune traumatizanta indiferent daca s-a ajuns de comun acord la aceasta solutie. Problema este cu atat mai amplificata daca se ajunge la o sala de judecata. Daca actiunea de divort se prelungeste atunci cu siguranta ca va deveni o experienta foarte neplacuta. Deseori, acesta poate crea sau amplifica si alte conflicte care exista deja in cadrul unei familii sau care apar pe fondul acestei actiuni. Nu este placut pentru nimeni sa isi puna viata pe tava si sa faca publice motivele divortului. Acestea nu trebuie expuse publicului larg si nu trebuie ca toti oamenii care se afla la un moment dat intr-o sala de judecata sa le cunoasca.
Toate aceste probleme se pot evita daca se apeleaza la mediere. Mediarea garanteaza confidentialitatea datelor cu caracter personal, a motivelor care au dus la divort precum si a dezvaluirilor pe care le face oricare dintre parti. Medierea, prin insasi semnificatia ei, cauta sa rezolve problemele aparute in cadrul unei familii, sa consilieze partile cu privire la alegerea unei solutii optime si sa le indeme sa recurga la colaborare si dialog pentru a gasi o solutie optima.
In cazul in care, in urma casatoriei au rezultat si copii, atunci problema divortului este mult mai complicata. In primul rand, actiunea de divort este foarte traumatizanta pentru copii. Acestia pot sa fie raniti iremediabil de ambitia prosteasca a parintilor care nu vor sa ajunga la o intelegere si promoveaza un divort agresiv. Mai mult decat atat, unii parinti folosesc copii drept parvan pentru a obtine anumite avantaje materiale sau morale. In schimb, daca se opteaza pentru o solutionare pasnica a divortului, copii vor primi o lectie de viata despre cum trebuie sa se depaseasca o problema nou aparuta. De asemenea, acestia pot realiza faptul ca desi parintii lor se vor desparti, ei vor gasi in continuare dragoste si intelegere la fiecare dintre ei si vor beneficia de sustinerea lor.
Divortul in instanta este de multe ori o serie interminabila de infatisari si termenele de judecata se pot prelungi de la o luna la alta. Acest lucru devine si mai anevoios atunci cand partile introduc si actiunea de partaj. Practic toata agoniseala de viata a unei familii este evaluata si trebuie impartita. Prin mediere, intregul proces de divort se poate termina la primul termen de judecata. Nu trebuie neglijate nici sumele de bani care se cheltuie in cazul unui divort clasic in instanta. Procedura de mediere este mult mai putin costisitoare sau poate fi chiar gratuita, mai ales ca, prin lege, este obligatorie o sedinta de consiliere inainte de a se ajunge la judecata.
In concluzie, medierea este o cale foarte usoara, rapida si eleganta de a rezolva problemele unui divort si orice familie ar trebui sa apeleze la aceasta metoda in loc sa aleaga calea anevoioasa a judecatii.